Sneas sida

Soldat Gadds Björnbärskaka

2 färska Björrödsägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk el vatten

Vispa ägg och socker poröst. Blanda först ihop de andra torra ingredienserna i en separat bunke, innan du blandar ner dem i ägg smeten. Häll sist i mjölken och blanda väl. Häl upp smeten i en smörad och bröad form. Fyll med årets bär. Gärna björnbär, smultron, vinbär eller vilda hallon.

Om man vill ha en festligare kaka kan man ha ett lager maräng på toppen. I såfall vispar du två små äggvitor med ca en halv dl socker. Men kakan är lika god utan.

Ugn: 175 grader i ca 40 min.


Ostkaka

Ca 8 pers
300 g färskost eller
200 g färskost och 100 g keso
3 kokta potatisar
3-4 färska Björrödsägg
Inte fullt 1 glas florsocker
Lite vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

Gör så här:
Krossa den kokta potatisen, häll i färskosten och vispa ihop till en ganska torr massa. Blanda de torrra ingredienserna väl i en bunke. Separera gulorna och vitorna från äggen. Vispa i gulorna i potatis/ostmassan och ömsom de torra ingredienserna, tills allt är väl blandat.

Vispa äggvitorna till skum. Rör sedan försiktigt ner skummet från äggvitorna med en sked i potatis/ostmassan, så att smeten behåller sin luftighet. Blanda väl. Vill man ha en mer ”delikatessvariant” kan man ha i en klick smör eller rapsolja. Häll upp i smörad och strödd form.

Ugn: Grädda mitt i ugnen ca 60 min.


Johan och Tobias Chokladkaka

2 färska Björrödsägg
1 ½ kkp socker
2 msk kakao
½ msk vaniljsocker
2 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kkp mjölk
2 ½ msk kallpressad rapsolja

Gör så här:
Vispa ägg och socker till ett poröst skum. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke – blanda väl! Blanda i lite av de torra, pö om pö i ägg blandningen och ömsom av mjölken. Tills allt är hopblandat. Hela tiden under omrörning. Sist ringlas rapsoljan i. Häll smeten i en smörad och bröad form.

Ugn: 175 grader i ca 40 min.


Under 1700-talet fungerade ängen som en sorts trädgård. Där växte ofta vilda träd och buskar som man vårdade och skördade. Det var först under 1800-talet som bönderna började ha trädgårdsodling och prydnadsväxter. Från början delade man in odlingen i trädgård, kålgård, örtagård och humlegård. Först senare förde man ihop dessa till en samlad trädgård.