Packeri

På Björröds Ägg har vi ett eget packeri som är kontrollerat och godkänt för äggpackning av livsmedelsverket. Där kontrollerar och packar vi alla ägg som produceras på Björröd.

I packeriet tas alla de nyvärpta äggen emot, som kommer direkt från hönshusets reden. Äggens ”resa” från värpredena går via transportbanor ut till oss i packeriet. Där rullar de sakta ut på ett plockbord där vi kontrollerar och synar äggen, innan de sätts på äggbrickor.

Allt medan vi plockar äggen gör vi knäck och smutskontroll, spårbarhetsstämpling och genomlysning. De flesta äggen packas sedan om i äggkartonger om 6 eller 12 ägg. Då sker ytterligare en smuts och knäckkontroll. Sedan etiketteras och bäst – föredag – märks äggen och lastas i vagnar eller lådor innan de transporteras av oss till butikerna. Våra ägg levereras alla inom vårt närområde.

”Jag känner mig duktig idag, som har packat flera vagnar med färska, goda ägg. Alla äggen har passerat mina händer. Synats noga, vänts, vridits. Titta, lyssnat och känt efter sprickor. Godkänts eller inte. Stämplats, packats, etiketterats. Imorgon skall de vidare direkt ut till en butik och vidare upp på hyllan. Jag torkar tillslut av alla bänkar och hyllor, spolar av golvet så att allt är snyggt och rent. Släcker ljuset, stänger dörren och går in.”

Stämpeln på ägget, vad betyder den egentligen?
På alla Björröds ägg står 1SE 593 stämplat i rött. Det är en spårbarhets stämpel, d.v.s. att man kan spåra äggen tillbaka till oss som producenter genom numret. 1:an står för frigående höns med utevistelse. SE = Sverige som produktionsland. 593 är Björröds producentnummer. Om man tittar på etiketten på äggkartongen så står det ett annat nummer: 185. Det är Björröds packerinummer.

Våra ägg är inte storlekssorterade, utan är av ”blandad storlek”. Detta framgår av vår etikett som också är märkt med ”minsta nettovikt”. Fördelen med blandade storlekar tycker vi är att man får större valmöjligheter. Beroende på vad man skall använda ägget till, kan man välja en storlek som passar till ändamålet. Om man bara skall panera en köttbit, behöver man inte ta största ägget, utan istället ett mindre. Dessutom ser det trevligt ut med individuella ägg.