Odling

På Björröds Ägg odlar och brukar vi jorden. Vi odlar havre och vall som sedan hönsen äter. Av vallens gröna gräs gör vi ensilage. Det är ett slags halvtorrt konserverat gräs som är näringsrikt och mycket smakligt. Hönsen älskar ensilage. Allt vi odlar på våra åkrar är ekologiskt odlat. Med det menar vi att vi inte använder bekämpningsmedel eller handelsgödsel. Istället gödslar vi våra fält med naturlig hönsskit och ett kvävesamlande gräs, t.ex. klöver som plöjs ner i marken.

”Som bonde dras man till jorden. Det långa arbetet med att förbereda jorden för sådd är äntligen klart. Dammet från maskinen har lagt sig, traktorns brummande har tystnat. Framför mig i skymningsljuset ligger jorden mörk, slät och lite fuktig. Jag tar upp en näve jord, luktar på den och låter den rinna mellan fingrarna. Doften av jorden fyller mig med tillfredställelse, glädje och framtidstro. I denna minut är det härligt att vara bonde.”


Vad händer med jorden på våren?

När vintern har släppt sitt grepp och släppt in våren. När allt fler vårtecken har gett sig till känna. Snödroppar, krokus, humlor och fjärilar vaknar till liv efter sin vintersömn. När vi som allra mest hungrar efter sol och lite värme. Då vaknar jorden. Den ligger där så mörk och blöt. Snart torkar det och den låter sig bearbetas. Vårbruket kan börja!

Vårplöjningen har börjat. Jorden förvandlas till långa mörka tiltor efter plogens framfart. Gammalt gräs skärs av, av plogens blåa skär. Vänds nedåt och dör. Det gamla skall ge plats åt det nya. När Jorden torkat upp efter plöjningen är det dags för harven att göra sitt arbete. Harven jämnar ut plogfårorna och slår sönder jordklumparna. Det blir en bra såbädd för utsädet som kommer sedan.

Med såmaskinen sår man utsädet i jorden. Från sålådans stora behållare rinner fröna ner genom rör och såbillar ner i jorden, där de myllas. Ringvältens stora, tunga vältar rullar sedan skramlande över fälten. Den trycker ned stenar så att de inte skadar skördetröskan som kommer till hösten. Nu är det bara att vänta på att det skall börja växa!

Odlandet och brukandet är en viktig del av kretsloppet – man tar och ger tillbaka
Det växer så det knakar. Lagom med regn och sol. Hönsskiten som spreds på åkern hjälper till att ge näring åt fröna i jorden. Nere i jorden är det varmt och fuktigt. Ett mirakel håller på att ske. De små fröna som såmaskinen sådde håller på att gro. Ovanför jordytan syns de första små gröna bladen. Det har blivit en planta som skall växa sig stor, hög och bli till en havreplanta. Först blir plantan grön men solen och tidens gång gör att den så småningom blir gulare och gulare. Till sist blir den gul-grå. Snart kommer skördetröskan. Det är dags att skörda havren.

Odlandet är ett bra sätt att beskriva kretsloppet på. Vi ger jorden näring så att det kan växa. Jorden ger oss tillbaka en gröda som vi kan skörda. Hönsen får äta av grödan och ge oss ägg och skit. Vi ger jorden skiten tillbaka, som näring igen. Ett beroendeförhållande där vi alla är viktiga. Grödorna är också viktiga för fotosyntesen. Växterna tar upp energi från solen och andra ämnen som vatten och koldioxid i en process. Växterna avger sedan ämnen som syre, kväve och koldioxid tillbaka till luften. Viktiga saker att tänka på!